Rost är en naturlig reaktion där järn reagerar med fukt och syre. Rost kan uppstå på stål om du har glömt att torka din panna ordentligt eller om den har stått i en fuktig miljö under en längre tid. Men pannan hör definitivt inte hemma i soptunnan.
Hur man tar bort rost från en stål stekpanna
Finns det rostfläckar på din stålpanna? Ingen panik! Inte ens om du hittar en rostig stålpanna från din mormor. Även denna skatt kan räddas. Vi ger dig råd om hur du gör det i 5 enkla steg.

Bästa stål stekpannor enligt våra kunders betyg
1. Tvätta pannan
Börja med att tvätta pannan noggrant i varmt tvålvatten. Använd en mjuk borste eller svamp för att avlägsna all fett och alla ytliga orenheter som går att tvätta bort.
2. Blötläggning i vinäger
Fyll en behållare som är tillräckligt stor för att pannan ska få plats med en lösning av vatten och vinäger i förhållandet 1:1. Sänk ner pannan i lösningen och låt den stå där i ungefär en timme. Ättikan hjälper till att lösa upp rosten och du bör långsamt börja se stålets ursprungliga färg på vissa ställen.

3. Användning av ättika och bakpulver
Efter ättiksbadet, applicera en pasta gjord av lite ättika och bakpulver på de rostiga områdena. En reaktion skapas som lossar rosten och andra orenheter ännu mer. Skrubba försiktigt med en stålullssvamp både in- och utvändigt tills alla spår av rost och smuts är borta.
Skölj sedan pannan noggrant och torka den – du får en helt torr yta genom att torka den i en varm ugn. Om bara en droppe vatten skulle finnas kvar under oljan som du applicerar på pannan i nästa steg, skulle det orsaka ytterligare rostbildning.

4. Seasoning (inbränning)
Nu kommer den riktiga magin. Applicera lite fett eller olja på pannan – helst vegetabilisk. Med en pappershandduk eller trasa, sprid ut den noggrant över hela ytan, inklusive utsidan och handtaget, om det också är av stål. Lagret av fett måste vara riktigt tunt för att skapa en skyddande film.
Du kan använda två metoder för själva inbränningen:
Inbränning på spisen
Placera pannan på spisen och värm den på medelhög värme (du måste uppnå oljans rökpunkt – till exempel har rapsolja den runt 240 °C). Oljan börjar ryka och i den här processen börjar det önskade skyddande lagret att bildas. När oljan slutar ryka, låt pannan svalna ordentligt.
Inbränning i ugnen
Värm ugnen till minst 200 °C och ställ in den oljade pannan. Du kan placera en plåt eller aluminiumfolie under den om överflödig olja skulle droppa från pannan. Värm pannan i ugnen i minst en timme och låt den sedan svalna långsamt i ugnen.
Lägg märke till att pannan återigen har fått sin typiska mörka färg och fina glans.

5. Upprepning
Om du vill ha en riktigt perfekt och tålig yta på din stekpanna, upprepa steget med olja och uppvärmning två gånger till. Varje lager kommer att stärka pannans skydd.

- Regelbundet underhåll: Om pannan inte är särskilt smutsig räcker det att torka av den med en pappershandduk. I annat fall, tvätta pannan försiktigt och torka den väl. Du kan applicera ett tunt lager olja då och då.
- Återställning av seasoning: Ibland kan du upprepa inbränningsprocessen och stärka ytan.
- Var försiktig med fukt: Lämna aldrig pannan våt eller i en fuktig miljö. Låt den inte ligga i blöt och torka den alltid noggrant så snart som möjligt.
- Rengöring: Diska pannan för hand – ingen diskmaskin eller starka rengöringsmedel.
Och det är allt! Med den här metoden behöver du inte oroa dig för att din favoritstålpanna inte skulle vara i bra skick. Så nästa gång du upptäcker rost på den, ta ett djupt andetag och kom ihåg – den går att rädda!