Mattorkarare

3 items total
Mattork CI IR D5, infraröd, YDEN
7 703 kr
YDYISD5
Mattork SNACK TO GO KITCHENMINIS, WMF
1 794 kr
WM0415250011

Mattork – det bästa verktyget för att torka ut din mat för långtidskonservering

Vad är mattorkar?

En mattork som ofta kallas mattorkare, är ett köksredskap som används för att torka ut mat som frukt, grönsaker, svamp, örter och kött. Maten konserveras genom att torkas, vilket också ökar livsmedlets hållbarhet och förhindrar bildning av bakterier, mögel och jäst.

Mattorkar består ofta av en serie staplade hyllor eller brickor med ett värmeelement och en fläkt placerad i botten eller toppen av apparaten. För att torka maten jämnt på brickorna produceras värme av värmeelementet och cirkuleras av fläkten.

Allt du behöver göra är att ordna skivade eller hackade matvaror på brickorna och ställa in temperatur och varaktighet. Torktiden beror på typen och tjockleken på maten som torkas så för att få bästa resultat, se till att du följer tillverkarens instruktioner.

Ett alternativ till lufttorkning är soltorkning men det tar mycket längre tid (även flera dagar att torka helt) och för att maten ska torka behöver du ett soligt område med låg luftfuktighet och en lägsta temperatur på 30°C. Om du inte vill köpa några extra apparater kan du också prova att torka maten i ugnen vid en temperatur på 60°C.

I Kulina hittar du några mångsidiga elektriska dehydratorer tillverkade av välrenommerade företag som WMF.

Är uttorkad mat lika hälsosam som färsk?

Uttorkad mat kan vara ett näringsrikt och hälsosamt alternativ. Det är dock inte lika nyttigt som färsk mat. Ändå kan torkning av mat minska matsvinnet och kan erbjuda ett hälsosammare alternativ till ohälsosamma mellanmål som chips eller popcorn. Menär det viktigt att använda ingredienser av hög kvalitet och hålla sig borta från tillsatta sockerarter och konserveringsmedel.

Vilka är fördelarna med att använda en elektrisk mattork?

  • Att torka mat kan förhindra tillväxten av skadliga föroreningar och därmed förlänga dess hållbarhet och tillgänglighet året runt
  • Att torka mat förändrar också smaken och konsistensen på produkter, vilket ofta ger torkad mat som frukt en sötare, mer koncentrerad smak
  • Det minskar vikten och volymen av livsmedel som är lättare att lagra
  • du kan enkelt göra några hälsosamma snacks till dina barn (torkade äpplen med kanel, etc,) och till och med juldekorationer som torkade apelsinskivor