Mortlar

4 items total
Mortel med mortelstöt, vinröd, Emile Henry EH340255
Mortel och mortelstöt 14 cm, granit, Cole & Mason CMH100279
Mortel och mortelstöt GOURMET, porslin, WMF WM0645416040

Mortel och mortelstöt – ditt mångsidiga slipverktyg

Mortel och mortelstöt – lite historia

Morteln och mortelstötens historia är omfattande och går tillbaka tusentals år. Man tror att förhistoriska folk malde och kombinerade mat med den första morteln och mortelstöten. Användningen av mortel och mortelstöt har utvecklats över tiden och det har blivit en nödvändig utrustning i många industrier, inklusive kemi, matlagning och medicin.

Än idag använder många kulturer som betonar äktheten och förträffligheten hos traditionell matlagning fortfarande mortel och mortelstötar i stor utsträckning i matlagning. Det är ett multifunktionsinstrument som kan användas till allt från att mala kryddor och örter och blanda och blanda ingredienser till att förbereda pesto, marinader och pasta.

Vilken är huvudfunktionen hos mortel och mortelstöt?

En köksmortel och mortelstöts primära användning är att blanda och mala ingredienser, särskilt torra, till ett fint pulver eller pasta. För att producera aromatiska blandningar för marinader, rubs och såser använder kockar ofta en mortel och mortelstöt för att krossa örter, kryddor och frön. Ingredienserna kan dunkas och blandas med morteln och mortelstöten utan att värmas upp, vilket ibland kan ändra deras smak eller doft.

Mortel och mortelstöt används också ofta för att göra pastor som pesto, currypasta och spice rubs. Färska örter och kryddor kan frigöra sina smakföreningar och naturliga oljor när de krossas och mals i en mortel och mortelstöt, vilket skapar pastor som är mer smakrika och doftande. Dessutom kan nötter, frön och spannmål krossas till fint mjöl med en mortel och mortelstöt, som sedan kan användas i många bakrecept.

Vad är skillnaden mellan en mortel och en kryddkvarn?

Den största skillnaden mellan en mortel och mortelstöt och en kryddkvarn är malningsmetoden. I motsats till en kryddkvarn, som använder en mekanisk eller elektrisk metod för att krossa och mala ingredienser, kräver en mortel och mortelstöt fysisk krossning och malning av ingredienser.

En mortel och mortelstöt är bra för att mala små mängder ingredienser, och mortelns grova yta hjälper till att frigöra oljan och smakerna från ingredienserna.

Kryddkvarnar, å andra sidan, är gjorda för att bearbeta större mängder ingredienser, de är snabba och bra när du behöver lite extra kryddor på bordet under middagen.

Om du är ett fan av god smak i ditt kök kanske du också är intresserad av vårt utbud av örtknivar som heter mezzalunas, kockknivaroch även vår samling av kryddor.