Skärbrädor

96 items total
Up
More products

En skärbräda – en av kökets nödvändigheter

Vilket syfte tjänar en skärbräda?

En skärbräda som ibland kallas en skärbräda, är ett av de grundläggande köksredskapen som används som en säker yta för att skära, hacka eller skiva mat. Tavlan används också för att överföra skivad mat från spishällen till en kastrull eller skål, och ibland för att servera snacks till bordet. (läsvår fullständiga shoppingguide om du vill se vilka 10 nödvändiga köksartiklar som är värda att investera i).

Vilka typer av material används för skärbrädor?

Trä och plast är de vanligaste materialen som används för skärbrädor. Ibland kan du också stöta på skärbrädor av glas som är lätta att rengöra men inte säkra för dina knivars blad.

En alltför nötande yta har potential att lätt matta en knivsegg på grund av dess ömtåliga struktur. Mjuka, hygieniska och icke-nötande egenskaper krävs i ett anständigt skärbrädematerial, men det bör inte vara särskilt ömtåligt eller brytbart.

 • Trä

Träskärbrädor har några stora fördelar jämfört med plastbrädor. De är självläkande vilket gör dem till hållbara kökstillbehör. Dessutom är trä och lövträ i synnerhet (som lönn eller akacia) finkorniga, och kapillärverkan av dessa korn drar ner vätska och fångar bakterierna - som dödas när skivan torkar efter rengöring. På grund av materialets antiseptiska egenskaper används trä även för att göra ostskivor.

 • Bambu

Bambu - även om det tekniskt sett är ett gräs, delar många egenskaper med trä, inklusive att vara stark, hållbar och antimikrobiell. Bambu skärbrädor har naturliga antimikrobiella egenskaper som dödar bakterier, även de som penetrerar ytan, så om du gillar utseendet på en skärbräda i bambu är det säkert att ge dem en chans.

 • Plast

Till skillnad från trä tillåter plastskivor att tvätta med mer slipande rengöringsmedel eller i diskmaskin utan att skada skivan eller låta medlen sitta kvar och sedan förorena maten.

Majoriteten av högdensitetsskivor av polyetenplast är också säkra för dina knivar, även om en skärbräda i plast inte bör användas med en tandad kniv eftersom det kan förkorta produktens livslängd avsevärt.

Vad bör du tänka på när du väljer en skärbräda till ditt kök?

När du väljer skärbrädor för ditt kök kom ihåg att du behöver mer än en skärbräda. Helst bör du ha en separat skärbräda för kött, fisk, bröd och grönsaker. Tänk på följande när du väljer produkt:

 • är skärbrädan säker för dina knivar
 • har den antibakteriella egenskaper
 • går det att diska i diskmaskin
 • hur länge kommer det vara
 • kommer du att kunna använda båda sidor av skärbrädan
 • har den stativ / kommer du att kunna hänga den
 • har den några speciella egenskaper som skulle vara användbara (upphöjda kanter, kanter med handtag för ett stadigt grepp, dräneringsspår)
 • är den hopfällbar

Continenta, Joseph Joseph, Koziol, Brabantiaoch Blomus är bara några av de varumärken vi har på Kulina. De finns i olika färger, storlekar och stilar och du kommer säkerligen att kunna matcha dem till ditt köks stil.

I Kulina erbjuder vi även ostskivor och tapasbrädor.