Krydda en helt ny panna
En ny kolstålspanna behöver kryddas. Detta innebär att skapa en polymeriserad yta, som är både non-stick och skyddar mot korrosion. Så här:
- Tvätta av den nya pannan med varmt vatten med en mjuk svamp och en droppe diskmedel, ta bort lagret av bivax från båda sidor av pannan. Detta vax skyddar pannan från att rosta under förvaring.
- Torka av pannan noggrant. Välj en brännare som matchar storleken på pannans botten.
- Värm upp pannan på medium värme. Häll ca 1 mm olja i pannan och värm upp den tills oljan börjar ryka (rotera pannan under kryddningsprocessen, för att säkerställa att oljan når de inre sidorna).
- Efter ca tre minuter börjar ytan av pannan mörkna. Efter ca 10 minuter börjar det ryka och insidan blir brun (se video).Brun är den rätta färgen för din panna. Nej, det kommer aldrig att bli silver igen.
- Låt pannan svalna och torka bort överflödig olja med en pappershandduk.
- Du kan krydda kan upprepade gånger. Om du känner att den ursprungliga kryddningen var otillräcklig, kan du upprepa processen.
- Med varje användning blir pannan mörkare. Enkelt sagt, ju mer använd och mörkare den är, desto bättre egenskaper får du hos din kolstålspanna.