Hur man bränner en stålpanna

En guide till dina första steg med en stålpanna

Pannor av kolstål är naturligt non-stick och kommer att hålla en livstid. Men de kräver lite inledande vård, för att säkerställa att de är till nytta för dig.

Pannor av kolstål
ocelová pánev zapečení


Krydda en helt ny panna
En ny kolstålspanna behöver kryddas. Detta innebär att skapa en polymeriserad yta, som är både non-stick och skyddar mot korrosion. Så här:

  1. Tvätta av den nya pannan med varmt vatten med en mjuk svamp och en droppe diskmedel, ta bort lagret av bivax från båda sidor av pannan. Detta vax skyddar pannan från att rosta under förvaring.
  2. Torka av pannan noggrant. Välj en brännare som matchar storleken på pannans botten.
  3. Värm upp pannan på medium värme. Häll ca 1 mm olja i pannan och värm upp den tills oljan börjar ryka (rotera pannan under kryddningsprocessen, för att säkerställa att oljan når de inre sidorna).
  4. Efter ca tre minuter börjar ytan av pannan mörkna. Efter ca 10 minuter börjar det ryka och insidan blir brun (se video).Brun är den rätta färgen för din panna. Nej, det kommer aldrig att bli silver igen.
  5. Låt pannan svalna och torka bort överflödig olja med en pappershandduk.
  6. Du kan krydda kan upprepade gånger. Om du känner att den ursprungliga kryddningen var otillräcklig, kan du upprepa processen.
  7. Med varje användning blir pannan mörkare. Enkelt sagt, ju mer använd och mörkare den är, desto bättre egenskaper får du hos din kolstålspanna.
Den enda verkligt hälsosamma non-stick ytan är den som skapas genom naturlig kryddning på en kolstålspanna. Vi ger dig råd, om hur du skapar den och hur du underhåller den.
ocelove panve vypaleni
Vad du aldrig ska göra med en kolstålspanna
  1. Diska den inte i diskmaskinen. Blötlägg den inte.
  2. Helst ska du inte diska pannan alls. Det räcker att torka av den med en pappershandduk, som kan ha en droppe olja på den.
  3. Om du måste tvätta pannan, torka den torr omedelbart, låt den inte lufttorka. Täck den sedan helst med ett tunt lager olja, för att skydda dess yta.
  4. Använd inte en mycket snabb uppvärmningshastighet – booster på induktion eller den högsta inställningen på andra hällar! Använd alltid medium temperaturer.
  5. Överhetta inte pannan om den är tom.
Mer om kolstålspannor
vareni v ocelove panvi
Hur man lagar mat i en kolstålspanna


Tänk på att kolstålspannor är bäst lämpliga för vegetabiliska oljor med en hög rökpunkt. Dessa är de oljor som tål de högsta temperaturerna, såsom raps- eller solrosolja.

Värm pannan tillräckligt före tillagning. Det är det enda sättet att förhindra att maten fastnar. Se till att storleken på hällen matchar storleken på pannans botten.

Laga mat på medium temperaturer. Hög värme orsakar att maten blir klibbig och bränd.

Vänd inte ingredienserna för tidigt, men ge tillräckligt med tid för en skorpa att ska bildas på dem, så att de släpper av sig själv från pannans yta.


De mest populära stålpannorna enligt våra kundomdömen


Vårt tips
Läs också
->
panve ocel de buyer
Jämföra De Buyer stålpannor: vilken är den rätta för dig?
Överväger du, att köpa en ikonisk de Buyer kolstålspanna och undrar vilken serie att välja? Vi ger dig en praktisk översikt över viktiga funktioner och parametrar.
FAQ
Ofta ställda frågor
Varför fastnar min mat på stålpannan?
Förmodligen för att kryddningen inte var tillräcklig. Upprepa det igen, du kan göra det flera gånger.
Hur man korrekt kryddar en ny kolstålspanna?
Tvätta pannan med hett vatten och rengöringsmedel, klappa torrt, applicera ett tunt lager vegetabilisk olja och värm på medium-hög värme, tills oljan börjar röka. Låt pannan svalna och torka av överflödig olja och värm upp pannan igen en kort stund.
Kan jag diska en kolstålspanna i diskmaskinen?
Nej, tvätt i diskmaskinen kan ta bort den skyddande beläggningen och orsaka rost.
Vilken typ av fett är bäst för matlagning i en stålpanna?
Vegetabiliska oljor med en hög rökpunkt, såsom solros- eller rapsolja är bäst. Använd inte smör eller olivolja vid höga temperaturer, eftersom de har en lägre rökpunkt och kan brinna.
Vad ska jag göra, om rost bildas på kolstålspannan?
Ta bort det med en fin tråd eller slipande svamp, eller grovt salt och krydda sedan pannan igen.
Hur man håller en stålpanna non-stick?
Efter användning, torka bara av pannan med en pappershandduk. Om nödvändigt, tvätta den med varmt vatten, torka den noggrant och gnid den sedan med ett tunt lager olja.
Kan jag använda en stålpanna på en induktionsspis?
Ja, stålpannor är kompatibla med induktionsspisar. Se till, att pannan har en plan botten för optimal kontakt med induktionsplattan.
Hur återställer man non-stick egenskaperna hos en stålpanna?
Krydda pannan igen. Denna process kommer att återställa non-stick egenskaper och förlänga pannans livslängd.