Kök rengöring och organisation

caj

Hur du städar och organiserar ditt kök - 6 praktiska tips och de bästa produkterna för perfekt köksorganisation

Att

organisera ditt kök är ett avgörande steg, om du vill att ditt utrymme ska vara funktionellt, användarvänligt och lätt att hålla rent. Om du planerar att städa ditt kök och se till att de saker du behöver alltid finns till hands och där de ska vara, måste du börja med att följa några grundläggande organisatoriska tips och få de nödvändiga tillbehören. Följ vår steg-för-steg guide om hur du rengör ditt kök och kolla vårt noggranna urval av praktiska och hållbara men också snygga tillbehör, som är nyckeln om du vill organisera ditt kök perfekt.

Vad hittar du i denna inköpsguide: 

1/ Hur rengör du ditt kök? Steg för steg-guide.
2/ Snygga papperskorgar
3/ Organisera köksbänkarna
4/ Organisera köksskåpen och kökslådorna
5/ Matförvaring - organisera skafferiet &amp och matvarorna
6/ Organisera diskbänken
7/ Kökstextilier

 

 • Rengör ditt kök och medan du gör detta... var en tuff kille, den onda polisen, inga ursäkter, ingen skuld. Släpp sentimentalt trassel och bara kasta alla saker som du inte använder eller som du inte har använt det senaste året. Se till, att ditt kök alltid känns städat. Detta gör varje dag matlagning och boende enklare och det kommer att göra att du faktiskt kan njuta av att vara i köket, så om du vill göra en vårstädning, börja med att ta ut allt från köksskåp och lådor, ta varje objekt i hand och besluta om att behålla eller kasta.
 • Bestäm var du ska lägga saker i dina köksskåp och lådor och när du gör detta tänk "effektivitet" först. Placera dina kökstillbehör, där de är lättåtkomliga, när och där du behöver dem. Den allmänna regeln är att hålla objekt som du använder mest i ögonhöjd och de saker som du använder mer sällan längre bort eller högre.

 

 • Organisera kökstillbehören enligt zonerna:
  ZON 1: tallrikar, skålar, enklare glas, koppar, bestick (lättåtkomliga, om möjligt nära diskmaskinen)
  ZON 2: kokkärl och tillbehör som används vid matlagning - grytor, pannor, skärbrädor, slevar, träskedar, blandningsskålar, kryddor (nära spisen och ugnen)
  ZON 3: skafferi eller utdragbar förvaring - torra livsmedel, kryddor, större köksprylar eller köksapparater som du inte använder till vardags
  .ZON 4: avfallstunna och diskho – organisera ditt avfall, rengöringstillbehör, disktillbehör under eller runt diskbänken.
  ZON 5: te- och kaffestation: te och kaffe samt alla tillbehör bör förvaras bredvid muggar, koppar och vattenkokare.
  ZON 6: eleganta serviser, serveringsfat, glas och bartillbehör, som du vanligtvis bara använder när du har gäster i närheten. Om det är möjligt, förvara dessa objekt i en annan del av ditt hus (matsal eller i vardagsrummet)

 • Lossa flingor, bakverk, pasta, ris, snacks och annat torrfoder i genomskinliga matbehållare, korgar eller andra typer av köksbehållare. Du får mer plats, de håller bättre och du kan se allt och hitta ingredienserna som du behöver snabbare. 
 • Använd lådor och avdelare, använd olika typer av kökslådor, använd dina skåps- och skafferidörrar, installera hängande ställningar och krokar, utnyttja ditt vägg- och dörrutrymme för att hålla allt super ordentligt och lättillgängligt.
 • Följ köksstädschemat – när det gäller daglig städning, se till att du alltid följer samma enkla städplan. Till exempel: rengör bänkskivor och bord, diska/fyll diskmaskinen, rengör spishällen, torka av bänkarna, rengör diskhon och ta ut soporna. Mer komplicerade sysslor som att torka golvet, avkalka din vattenkokare eller rengöra kökslådorna kan schemaläggas för specifika dagar i veckan eller månaden

 

Att

organisera sitt köksavfall har alltid varit en stor utmaning, och nu när vi är medvetna om avfallssorteringens påverkan på vår miljö, kunde det ha blivit ännu mer utmanande. Men premiumtillverkare av avfallstunnor ser till att du inte har några problem när du hanterar ditt avfall – inte när det gäller hållbarheten och användbarheten hos de avfallstunnor som de erbjuder eller när du tänker på snyggt utseende i ditt köksutrymme.

Var förvarar man en avfallstunna?

Traditionellt har du vanligtvis din avfallstunna under diskbänken, vilket är en bra lösning för små kök eller små familjer. Men när du vill sortera ditt skräp, när din familj producerar mycket avfall eller när du har ett stort kök, kan du tänka på att välja en utvändig behållare. Ingen panik dock! Moderna avfallstunnor ser bra ut och ibland liknar de inte ens en tunna.

Vilka avfallstunnor finns tillgängliga?

Hos Kulina erbjuder vi dig ett stort urval av avfallstunnor från en av de  världsberömda köksprodukttillverkarna Brabantia. Brabantia är specialiserat på praktiska och eleganta lösningar för moderna hem, inklusive avfallshantering för alla typer och storlekar av kök och familj. I sin katalog erbjuder de avfallstunnor i alla storlekar, färger och med olika praktiska funktioner. Bland dem hittar du:

 • pedaltunnor med ett, två eller tre fack för sopsortering
 • inbyggda avfallstunnor (monteras på insidan av golvskåpsdörren)
 • trycktunnor i alla storlekar och färger - elegant och elegant utanför avfallstunnor
 • stapelbara avfallstunnor
 • tunnor för komposterbart avfall
 • bordstunnor
 • extra starka och komposterbara sopsäckar

Som du kan se, är möjligheterna till perfekt organisering av ditt köksavfall ganska stora. Allt du behöver göra, är att välja en perfekt lösning för ditt hem och kök.

Se alla avfallstunnor

 

Om du vill njuta av att tillbringa tid i köket, om du vill ha tillräckligt med utrymme för matlagning och om du vill ha en känsla av ett välorganiserat, rent utrymme omkring dig, se till att du håller dina bänkskivor så städade och så funktionella som möjligt. För att uppnå detta behöver du några kökstillbehör som organiserar bänkskivor.

Skärbrädor – håll dem snygga och rena!

Var ska man förvara en skärbräda?

Nästa sak som förvaras på köksbänken är en skärbräda eller en uppsättning skärbrädor. Beroende på stilen på din inredning, kan du luta dem mot väggen på ett snyggt sätt, (speciellt om du bestämmer dig för träskivor i olika storlekar) köpa ett set med ett speciellt stativ eller helt enkelt gömma dem i kökslådan, men kom ihåg att de behöver lite luftcirkulation för att faktiskt torka bra.

Hur rengör du dina skärbrädor?

Oavsett på vilket sätt du förvarar förvara dina skärbrädor, se till att du rengör och använder dem på rätt sätt, så att de inte överför bakterier. Kom ihåg att en av huvudreglerna är att använda olika skärbrädor för att skära kött, bröd eller grönsaker. Lägg aldrig en träskärbräda i en diskmaskin. Rengör dem direkt efter användning, torka torrt och stryk dem då och då med en droppe olja.

Vissa skärbrädor som finns hos Kulina är mycket mer än bara vanliga skärbrädor. De har spår för att samla smulor eller juicer, vissa är vikbara vilket gör det lättare att överföra hackad mat i grytan eller pannan, vissa kommer med ett stativ eller i ett set. Välj den som bäst uppfyller dina behov eller den som du gillar mest. Det är viktigt – du kommer att använda den varje dag!

 

Knivblock – förvara dina knivar säkert och säkert och till hands!

Vad är ett av de köksredskap du använder oftast i ditt kök? En kniv! Och det är därför det är riktigt bekvämt om du har dina knivar alltid till hands, förvaras snyggt i ett stilfullt knivblock eller på ett magnetiskt knivställ.

Varför är det bra att förvara dina knivar i ett knivblock?

Att

ha knivarna på eller över bänkskivan, har också en annan fördel jämfört med att förvara dem i en kökslåda. Det säkrar knivarnas blad och håller dem separerade, så att de håller sig vassa längre. Se till att du rengör knivblocket regelbundet och att du följer tillverkarens anvisningar när du gör det.

 

Brödlådor – varför ska du köpa dem?

Var ska bröd förvaras?

Om du inte har ett skafferi, förvarar du förmodligen bröd på köksbänken eller i en kökslåda. Du bör aldrig förvara bröd i kylen eller nära en värmekälla. Bröd bör förvaras på en mörk, torr och sval plats och en ordentlig brödburk är ett perfekt val. Vilken brödlåda är bäst?

Kvalitetsbrödlådor är tillverkade av livsmedelssäkra material, tillåter luftcirkulation, är lätta att rengöra och håller ditt bröd färskt längre. Några av dem har funktionella egenskaper som lock, vilka fungerar som skärbrädor. Välj en brödburk som passar den mängd bröd du brukar köpa och som bäst passar din köksstil. Hos Kulina hittar du ett stort utbud av brödlådor i olika färger och stilar. Du kan välja rostfritt stål, funktionella brödlådor från Brabantia eller WMF, trä- och keramikbrödlådor från Continenta eller snygga brödlådor från Alessi.

 

Bestickhållare – ge dina blandningsskedar och vändare en ordentlig plats

Ha alltid köksverktyg och redskap till hands, när du lagar mat. Om du är högerhänt förvara dina basredskap som köksslev, blandningsskedar eller köksspatel till höger om spisen (antingen i en kökslåda eller i en köksredskapslåda). Till vänster om spisen förvara köksredskap och tillbehör som du fortfarande använder men inte så ofta (vitlökspress, konservöppnare, köttklubbor, tänger etc.

Dina redskapshållare behöver inte vara tråkiga! Lägg till lite stil till ditt kök och välj organiserare som ger lite karaktär till ditt kök eller som matchar dess stil.

Se redskapsorganiserare

 

Pappershanddukshållare - varje kocks bästa vänner!

Sist men inte minst... pappershanddukshållare, varje kocks bästa vän! Att använda en pappershandduk i köket är hygieniskt och bekvämt, om den inte faller från bänkskivan till golvet då och då eller om det är svårt för dig att riva av så många blad som du behöver med en hand. Men med en ordentlig pappershanddukshållare ser det mycket bättre ut och det fungerar mycket enklare så se till att du får en, som matchar stilen i ditt kök.

Se pappershanddukshållare

 

Kulina tips

Många har kryddor i sina kökslådor eller i skafferiet, men du använder dem faktiskt när du lagar mat och det är därför det bästa stället att förvara dem är nära spisen. Du kan använda ett speciellt kryddställ eller montera ett ställ eller en hylla för kryddor ovanför bänkskivan, så att de alltid finns till hands när du behöver dem.

 

När du organiserar dina köksskåp och lådor, försök att gruppera saker tillsammans som alla dina bakprodukter och tillbehör, porslin och glas, köksredskap, små apparater, etc. Det är vettigt, som när du gör en specifik uppgift, kan du ta allt du behöver på en gång.

Hur organiserar du dina kökslådor?

För den perfekta organisationen av dina kökslådor använd trä- eller plastbackar och utdragbara förvaringslådor, samt lådorganiserare (inklusive besticklådor) och justerbara träavdelare. Sortera mindre föremål och tillbehör enligt när och var du använder dem. Etikettbehållare för att kunna hitta det du söker så snabbt som möjligt.

Hur organiserar du dina köksskåp?

För att utnyttja dina köksskåp på bästa sätt och göra dem så praktiska som möjligt, bör du använda skåpsställ, trådhyllor och hyllor under hyllan, stapelbara hyllor för köksskåp och alla typer, smarta förvaringslösningar som gör att du kan dubbla hyllutrymmet och undvika att slösa utrymme mellan hyllorna.

Hur man förvarar grytor och pannor?

Du kan förvara dina köksredskap i grytor & stekpannor, lådor eller i dina köksskåp eller installera ett hängande ställ för dem på väggen eller under skåpen eller ett takräcke över köksön.

Om du väljer att förvara dina köksredskap i kökslådor, bör du tänka på att köpa speciella separatorer för dem för att undvika repor som kan förstöra non-stickbeläggningen. Du kan också använda trådhållare för lock eller lockhållare som kan monteras på insidan av ditt skafferi eller golvköksluckor.

För några smarta lösningar för dina köksskåp och lådor, kolla vårt utbud av lådbestick och andra smarta lösningar.

Köksarrangörer

Kulina tips

Är du lyckligt lottad med skafferiet, ta dig över dörrfacket för att utnyttja skafferidörrens innersida. När du organiserar räknas varje utrymme!

 

Köket är naturligtvis en plats, där du lagar och tillagar mat så rätt matförvaring – oavsett om det gäller torra ingredienser som används för matlagning eller förvaring av redan lagad mat, är det en viktig del av varje köksorganisation.

Hur förvarar du torra livsmedel?

Torra ingredienser bör helst förvaras på en sval, torr och mörk plats som skafferi eller stängda köksskåp. Rekommenderade lagringstider för torkade livsmedel varierar från 4 månader till 1 år, men ju högre temperatur, desto kortare lagringstid.

Om platsen där du förvarar torra livsmedel är mörk, kan du använda transparenta förvaringsbehållare och burkar. Den största fördelen med dessa är att du kan se vad som finns inuti dina behållare vid en första anblick och att du kan hitta saker och laga mat snabbare. Att ha transparenta förvaringsbehållare för mat, gör också att insidan av dina köksskåp eller kylskåp ser prydlig och mer organiserad ut.

Om du bestämmer dig för keramiska eller andra typer av behållare, som inte är genomskinliga använd några snygga etiketter. Märkning kan också vara användbart för att organisera små lådor – sätt en etikett på locken för att snabbt kunna identifiera innehållet.

Hos Kulina hittar du ett brett sortiment av matförvaringsbehållare inklusive glasburkar och plastbehållare i olika former, färger, stilar och storlekar. Använd dem i skafferiet eller i köksskåpen och välj några stapelbara bänkskåp eller snygga matburkar för att hålla maten du använder oftast på köksbänken, alltid till hands. Kom ihåg att det är viktigt att välja högkvalitativa behållare av livsmedelssäkra, BPA-fria material som inte avger några skadliga ämnen vid kontakt med livsmedel.

Se matförvaringsbehållare

 

Hur förvarar du färdig mat?

Det bästa sättet att förvara färdig mat, är att använda glasbehållare som är lämpliga att använda i kylskåpet. De är livsmedelssäkra, har tättslutande lock och är de bästa för förvaring av rester eller färdiga måltider. Du kan köpa dem separat eller i praktiska sets med storlekar, som passar för olika livsmedel.

För att transportera din hemlagade mat och ta med den på språng - till skolan eller till kontoret, kolla vårt utbud av lunchlådor.

Se lunchlådor

 

Hur organiserar man diskbänksområdet? Att diska har aldrig varit så... snyggt! Tro det eller ej men disktillbehör hjälper dig inte bara att faktiskt diska utan också att hålla den så hygienisk som möjligt och organisera diskbänken på ett elegant och praktiskt sätt.

Tvättillbehör

Bland disktillbehör som finns hos Kulina hittar du många tillbehör, som inte bara gör din diskho bättre organiserad utan också mer hygienisk. Du vet säkert att disksvampar och disktrasor i köket innehåller fler bakterier än köksborstar och om du förvarar dem i diskhon blir det ännu värre, eftersom de inte torkar ordentligt. Hos Kulina erbjuder vi dig olika lösningar för din diskzon, som kommer att hålla ett öga på dessa tillbehör och som också kommer att göra din diskho snyggare.

I vårt sortiment av disktillbehör hittar du hållbara och eleganta diskborstar med inbyggd tvåldispenser eller sugkoppar för enkel förvaring, specialställ och hållare för diskborste, diskmedel eller disksvamp som antingen kan ställas utanför diskhon eller hängas inuti, diskmedelsdispenser eller diskskålar.

Disktillbehör

 

Disktorkställ

Behöver du ett disktorkställ?

Om du inte använder diskmaskinen så ofta, om du bor ensam eller om du inte lagar mat hemma, behöver du förmodligen en torkställning. Sluta vara missnöjd med det, hos Kulina hittar du ett ganska brett utbud av moderna, eleganta disktorkställningar, diskdroppbrickor (även expanderbara), besticktorkare, avlopp och diskbänksdynor. Deras design är inte bara enkel och elegant, men de har också många praktiska funktioner som kommer att göra ditt liv vid diskbänken enklare.

Disktorkställ

 

Vilken typ av kökstextil ska du använda i ditt kök?

Kökstextilier är mycket viktiga när det gäller att hålla ditt kök rent, säkert och snyggt. Kökshanddukar hjälper dig att diska, ditt köksförkläde är din kostym för matlagning och servering av färdiga rätter till bordet och dina ugnshandskar och grytunderlägg håller dig säker från värme och förhindrar att dina bänkskivor och bordsskivor förstörs av bottnarna i heta grytor och pannor.

Kolla vårt urval av  snygga tehanddukar   som kommer att ge karaktär till ditt kök, praktiska kvalitetsförkläden   som kommer att vara perfekt både för matlagning inne eller ute eller bestäm dig för textilgrytlappar och grytunderlägg  som skyddar dina händer och bänkskivor. Du kan också kolla vårt breda urval av  underläggsplattor  för att hålla dina bordsskivor och bänkskivor ännu säkrare.

Se kökstextilier