fransk press

11 items total
Fransk presskaffebryggare 1 l, Leopold Vienna LV01533
Fransk presskaffebryggare 350 ml, Leopold Vienna LV01534
Fransk presskaffebryggare CARONA 1 l, Leopold Vienna LV117015
Fransk presskaffebryggare KULT, WMF
1 119 kr
WM0630796030
Fransk presskaffebryggare SORRENTO 750 ml, Zwilling ZW39500300
Kaffebryggare LASZLO 1 l, silver, Philippi
1 794 kr
PHP135004

Fransk press – gör kaffe med maximal smak med minimal ansträngning

Vad är fransk press och hur fungerar det?

Den franska pressen, vanligen kallad presskanna eller kolvkanna, är en enkel kaffebryggare som använder en cylindrisk glas- eller plastkanna och en stålkolv med ett finmaskigt filter.

För att göra kaffe med en fransk press, lägg grovt kaffesump i karaffen, häll varmt vatten över dem och låt blandningen dra en stund. Kaffet och sumpen separeras sedan, och sumpen skjuts till botten av karaffen, med ett gradvis nedåtgående dopp.

Slutresultatet är ett kaffe med en rik smakprofil som är fyllig och krämig. Eftersom det inte är filtrerat har ofiltrerat kaffe en högre halt av olja och sediment än kaffe som gjorts med andra bryggtekniker, vilket kan ge det en något grynig konsistens.

Vid Kulina har vi de finaste franska presskaffebryggarna från välrenommerade tillverkare som Leopold Viena, WMFoch Stelton.

Hur länge brygger jag kaffe i en fransk press?

Uppvärmning av vatten och grovmalning av kaffebönor är de första stegen för att göra kaffe i en fransk press. Häll det varma vattnet över kaffesumpen i den franska pressen, se till att täcka dem helt.

Efter att ha rört om blandningen, låt den dra i fyra till fem minuter. Häll det nybryggda kaffet i din favoritmugg efter att du försiktigt tryckt ner kolven för att skilja kaffet från marken.

Vad är skillnaden mellan kaffe bryggt i en fransk presskaffebryggare och espressomaskin?

De största skillnaderna mellan kaffe bryggt i en fransk presskaffebryggare och en espressomaskin är:

  • Bryggmetod: En fransk press är en typ av nedsänkningsbryggare där kaffesumpen blötläggs i varmt vatten i några minuter innan det pressas och separeras från bryggkaffet. En espressomaskin använder tryck för att extrahera kaffe ur finmalda bönor.

  • Malningsstorlek: Kaffe bryggt i en fransk press kräver en grovmalning, medan espresso kräver en mycket fin malning. Den finare malningen gör att vattnet kan passera genom kaffesumpen snabbt, vilket skapar en stark och koncentrerad kaffestöt.

  • Kaffestyrka: Espresso är en koncentrerad shot kaffe med en hög nivå av koffein och en stark smak. Kaffe bryggt i fransk press är mindre koncentrerat och har en mildare smak.

  • Crema: Espresso har ett lager av crema, som är ett krämigt, karamellfärgat skum ovanpå shoten. Franskt presskaffe har inget cremalager.

  • Utrustning: Franska presskaffebryggare är enkla och billiga, medan espressomaskiner vanligtvis är dyrare och kräver mer skicklighet att använda.

Om du letar efter fler sätt att brygga kaffe, kolla in vårt urval av droppkaffebryggare, långsamt droppande kaffebryggare och spishäll espressokannor.