Pannor - inköpsguide

Kärl är en del av grundutrustningen i varje kök. Precis som knivar eller grytor. Därför är det värt att ägna riktig uppmärksamhet åt sitt val. En högkvalitativ stekpanna är inte en säsongstrend, utan en investering. Tack vare rätt underhåll, kommer den att tjäna dig i många år, och framför allt - du kommer att gilla det. Till exempel, om du köper bra kött, kommer du inte att kunna förbereda en bra stek om allt du har är en tunn, skev panna - även om du vore David Copperfield!

Hur man väljer ett bra kärl?

 

Vi väljer kärl:

 • på grund av storleken  (antal personer)
 • på grund av typen av spis (lämplig för gas-, el-, induktionsspisar, helst även för ugnen),
 • på grund av den mat vi lagar (universalpannor eller kastruller avsedda för specifik mat - grill, wok, pannor eller crepes)
 • på grund av materialet - framför allt

En universell medelstor stekpanna med en diameter på 25-30 cm är grunden för alla hem. Lämplig för matlagning för hela familjen, kommer det lätt att rymma 3-4 skivor kött. En mindre kärlstorlek (upp till 24 cm) räcker om du är singel eller har en partner och inte lagar mat så ofta. Den kommer också att tjäna dig väl, som ett extra kärl. Emellertid, räcker oftast inte ett kärl. Så välj en andra, extra panna beroende på vad du lagar oftast:

Grundläggande köksutrustning = 1 universalpanna

 1. universell panna - praktiskt taget lämplig för alla typer av mat, en är tillräcklig för att börja med
 2. djup panna  - för att förbereda såser, grönsaker och grytor (sauté eller wok)
 3. panna anpassad till de rätter du brukar förbereda - mindre "praktisk" (till exempel för att steka ägg för en person) eller specialpanna (för crepes eller en grillpanna).

 

tmp

Honza Hajný, chef för Chefparade matlagningsskola

Ingen kock klarar sig utan en stekpanna av god kvalitet. Till exempel, när det gäller stekar, att förbereda en stor saftig stek kräver inte bara högkvalitativt kött, men också en högkvalitativ panna. Steken bör stekas i en varm panna, som leder värmen bra och jämnt. Därför väljer proffs oftast traditionella stål- eller gjutjärnspannor. Den är perfekt om den också har handtag, som inte värms upp för bekväm hantering. Gör matlagningen rolig.

 

Grundläggande typer av pannor

Undrar du varför du ska köpa en speciell panna för pannkakor eller asiatiska rätter? Behöver du det alls? Du kan alltid använda en universell panna. Men om du lagar mat ofta, räcker det inte med en panna. Och om du gör pannkakor till dina barn varje söndag, kommer du att älska pannkakspannan. Vilka är fördelarna med specialiserade pannor?

Pans

Universell panna

Den har ett brett användningsområde, är lämplig för stekning, bakning, matlagning och flambering. Om den har ett lock, kan den också användas för stuvning. Du klarar dig inte utan den, så var inte rädd för att investera mer pengar, när du köper den. Finns i flera storlekar, anpassade till antalet personer du lagar mat för.

Välj

Grill pans

Grillpanna

Den har grillmönster på botten - liknande dessa på ett grillgaller. Juicer rinner ner i skårorna och kan lätt hällas ut och användas till exempelvis för en sås. Räfflor gör att stekar och grönsaker ser bättre ut, och de gör dem också knapriga.

Välj

Wok pans

Wokpanna

Den specifika formen gör att värmen fördelas jämnt över hela pannan, så att du kan förbereda större mängder rätter på en gång. Därför är den perfekt, för att förbereda asiatiska rätter, grönsaker eller snabbmat.

Välj

 

Crepes pan

Crepes panna

Den har en minimal kant. Tack vare detta, är det mycket enkelt att vända crepes med en spatel eller med en skicklig, fantasifull svepning.

Välj

Pancake pans

Pannkakspanna

Inget mer gräl om vem som får den första pannkakan. Oumbärlig i familjehushåll, kan den också användas för stekta ägg, potatis, pannkakor eller bacon.

Välj

saute-pans

Sautépanna

En panna och en kastrull i en rätt. Bredare än vanligt kastrull, djupare än vanlig panna. Perfekt för att förbereda såser, curry, grytor (om med lock), etc.

Välj

 

Valet av material är avgörande för pannan. Det är lätt att välja en attraktiv lättviktspanna till ett rimligt pris, som lovar en underbart non-stick yta och enkel hantering. Men var försiktig. Problemet med billigare non-stick ytor är deras korta livslängd (de repas lätt, ytan flagnar och inom kort är de inte non-stick längre) och det material som används (undvik material inklusive PFOA och PTFE eftersom deras säkerhet för hälsan är minst sagt tveksam).

En lätt stekpanna kan vara kul att hantera. Men återigen, var försiktig. Ju lättare panna, desto svårare blir det att hålla den varm. Den kan värmas upp snabbt, men så fort du lägger kallt kött eller grönsaker ovanpå den, svalnar den snabbt och du kommer inte att kunna laga något på den. Och god stekning är källan till smak. Den höga direkta temperaturen är avgörande för att skapa ett karamelliserat skal på köttytan, vilket kommer att hålla juicerna inne och ge denna läckra, krispiga skorpa på ytan. Om köttet avger juicer, stuvar vi det, inte steker det. Lätta, tunna material har också den obehagliga egenskapen, att vridas lätt. Och logiskt, där den är skev, finns det ingen värme. Dessutom rinner oljan åt sidorna, så maten brinner i mitten och badar i olja i kanterna.

 

Pans with non-stick coating

Pannor med non-stick beläggning

När det gäller pannor med non-stick-beläggning, är kvaliteten det viktigaste. Välj varumärken, som säkerställer att materialet är PFOA- och PTFE-fritt (dessa användes oftast vid tillverkning av Teflonpannor). Pannor av god kvalitet med non-stickbeläggning är vanligtvis inte lätta eftersom de har en skiktad, kraftig botten. Basen har vanligtvis en lätt aluminiumkärna, som har exceptionella ledande egenskaper och fördelar värmen väl. Aluminium är dock inte lämpligt för kontakt med livsmedel och deformeras lätt. Det är därför det ofta kombineras med stål och moderna legeringar, titan eller keramik. Välrenommerade tillverkare strävar efter, att uppnå högsta möjliga hållbarhet på moderna ytor för att undvika repor, vilket vanligtvis är den största nackdelen med non-stick ytor.

Välj din non-stick panna

 

Stålpannor

Om du menar allvar med matlagning, är en stålpanna det självklara valet. Du hittar den i köken hos de flesta professionella kockar. Stål är ett traditionellt material som är 100% naturligt och har utmärkta matlagningsegenskaper. Den fördelar värmen jämnt och upprätthåller den också. Stål vinner i kvalitet med tiden och du behöver inte oroa dig för svärtning. Stekpannan kräver bränning före första användningen och det är vanligtvis tillräckligt, att torka av den med en pappershandduk. Det franska varumärket De Buyer är en ikon i tillverkningen av stålpannor.

Välj din stålpanna

Steel pan

 

Stainless steel pans

Rostfria stålpannor

Rostfritt stål är ett superresistent material. Den stora fördelen den har jämfört med stål, är att den inte rostar. Dessutom absorberar den inte matlukt och är inte benägen att repas. Men många människor gillar inte dess "klibbighet". Men även rostfritt stål kan brännas bort, för att skapa en nästan non-stick yta (se nedan). Dessutom täcker många tillverkare sina rostfria stålpannor med en non-stick-beläggning.

Välj en rostfri stålpanna

 

Kopparpannor

De kan vara en perfekt inredning i vårt kök, men de är också ganska krävande när det gäller underhåll och priset gör den till en av de största köksinvesteringarna. Men.... det kommer att återgälda dig! Kopparpannor går aldrig ur mode, kommer att vara orsaken till avundsjuka och matlagning med dem kommer att bli ett nöje, tack vare omedelbar värmeledning. Det inre lagret är vanligtvis rostfritt eller galvaniserat stål och du sköter dem, på samma sätt, som du gör med rostfria köksredskap. Mästarna för kopparjuveler är de franska varumärkena Mauviel och De Buyer.

Välj en kopparpanna

Copper pan

 

Låt oss sammanfatta de parametrar, som bör beaktas när du väljer en panna:

 • Är pannan lämplig för den typ av spis som du har?
  Detta är vad de flesta ägare av induktionshällar kämpar med. Koppar är helt olämpligt för dessa spisar, och gjutjärn kanske inte är så "vänlig" mot stark induktion. Kontrollera alltid tillverkarens rekommendationer för din produkt.
 • kan du använda den i ugnen?
  Vanligtvis är det en fråga om handtagsmaterialet och när det gäller non-stick ytor, den typ av material som används av tillverkaren. Återigen, var noga med att kontrollera specifikationen för varje produkt.
 • Är den diskmaskinssäker?
  Om du har en stekpanna av god kvalitet, acceptera det faktum, att du inte bör sätta den i en diskmaskin. Stål, gjutjärn och koppar bör ha så lite kontakt med vatten och rengöringsmedel som möjligt. Stål- och gjutjärnspannor kan torkas av med en pappershandduk. Oljefilmen förhindrar rost, som orsakats av fukt i luften och ökar ytans anti-stick egenskaper.

 

Är du orolig för pannor, som inte säljs som "non-stick"? Det är inte nödvändigt. Järn/stål och gjutjärn är naturliga non-stick ytor. Och deras egenskaper förbättras även med användning. Det viktiga är, att steka in din panna innan första användningen.

Stek in din panna

Skölj pannan med kokande vatten och torka väl. Häll olja i pannan till en höjd på ca 1 mm och värm den på medelvärme i ca 5 minuter (tills den börjar ryka). Låt pannan svalna, häll sedan av oljan och torka av pannan med en hushållspappershandduk.

 

Jakub Černý Kulina

Jakub Černý, chef för inköpsavdelningen hos Kulina

Som en del av den grundläggande köksutrustningen rekommenderar vi en universalpanna från en känd tillverkare, t.ex. det franska varumärket De Buyer   eller tyska varumärken WMF  eller  WOLL.

Du kommer säkert inte att gå fel, att välja en stål, gjutjärn eller titan stekpanna. De kommer att tjäna dig väl i många år, om du kommer ihåg att underhålla dem korrekt.