Ostskärare

6 items total

Ostskivare – Ger dig en sömlös skiva genom din halvhårda och hårda ost

Osthyvel – en Osthyvel

En osthyvel även kallad Osthyvel på svenska, är en typ av köksskärare speciellt utformad för att skära halvhårda och hårda ostar.

En modern osthyvel uppfanns av Thor Bjørklund 1925 i Norge och dess design baserades på snickarplanet.

I Kulina hittar du många typer av ostskärare (inklusive sådana baserade på originalet Ostehvel) från topptillverkare som Fiskars och Zwilling. Se till att den osthyvel du väljer, matchar den typ av ost du vill skiva, servera eller äta oftast. Och om du är ett fan av ost och om du lägger till det i dina pastarätter, kan du också kolla i vår samling av köksrivjärn för några fantastiska ostrivjärn.

Vilka osttyper kan du skiva med en osthyvel?

En osthyvel kan användas för att skära flera sorters ost, till exempel:

Hårda ostar: Att använda en osthyvel är det bästa alternativet för att skiva hårdostar som cheddar, parmesan och gouda. Dessa ostar kan skivas i tjocka eller tunna skivor, enligt dina önskemål.

Halvhårda ostar: En osthyvel kan också användas för att skära halvhårda ostar som Swiss, Havarti och provolone. De tål lite mer press att skiva eftersom de är lite mjukare än hårdostar.

För mjuka osttyper, kolla vår samling av ostknivar som du kan använda för att skära och servera ost under en middag med vänner. Om du vill servera ditt franska eller italienska urval av ost på bästa möjliga sätt, kolla även urvalet av ost- och tapasbrädor som vi erbjuder i Kulina.

Hur skivar man ost?

Skivad ost kan användas för att göra smörgåsar eller serveras som mellanmål eller efterrätt till dina gäster. Oavsett vad du vill använda din ost till bör du skiva den på ett sätt som gör att den ser god ut. Här är några tips om hur du gör detta:

Placera ostblocket på skärbrädan. Ta bort och kassera eventuellt omslag som kan täcka osten.

Skiva ostblocket med en osthyvel eller en kniv. Den speciella konstruktionen av en osthyvel förhindrar att den fastnar och säkerställer att alla skivor är lika tjocka. Klipp den i ett enda, smidigt slag.

Fortsätt tills du har skurit tillräckligt med ost för dina gäster. Resterande del av osten kan förvaras i kylen till senare. Se till att du tar ut osten du vill servera minst några timmar innan servering. Ost måste bli varm för att släppa ut sin fulla arom.