Laxknivar

3 items total
Laxkniv FOUR STAR 31 cm, Zwilling
Outlet
1 457 kr –25 %
1 092 kr
ZW31082311
Laxkniv GOURMET 29 cm, Wüsthof
918 kr
WU1035047029
Laxkniv PROFESSIONAL "S", Zwilling
1 661 kr
ZW31122311

Laxknivar – förbered din stora fisk utan att skada den

Är en laxkniv något jag behöver i mitt kök?

Att filéa, skiva och flå större fiskar som lax, tonfisk eller kummel kräver att man använder en specialkniv så om du förbereder denna typ av fisk regelbundet kan det vara en bra idé att köpa en ordentlig laxkniv. Den här typen av kniv har ett tunt, flexibelt och vasst blad cirka 30 cm långt som lätt kan glida mellan skinnet och fiskens kött utan att slita eller slita det, som det kan vara fallet när du använder en vanlig kockkniv eller brödkniv.

Laxkniven är också perfekt för att skära ultratunna skivor av rökt lax då bladets struktur förhindrar att rå fisk fastnar.

Vad är det enklaste sättet att flå lax?

Laxfiskskinn kan stekas i en het stekpanna tills den är knaprig och utsökt, men om du behöver filéa laxen, använd instruktionerna nedan för att göra det:

  • Ta bort laxens ben. Laxen hackas vanligtvis i bitar och uras av fiskhandlare innan den säljs, men se till att laxen är fri från stiftben genom att kontrollera den igen. Stiftbenen kommer att exponeras för enkel borttagning om du lägger laxsidan nedåt över kanten på en skål.
  • Lägg laxen med skinnsidan nedåt på en skärbräda
  • Skär ett litet snitt mellan skinnet och köttet och lägg en lax eller annan vass kniv mellan skinnet och köttet. Håll fisken stadigt i skinnet, vinkla ned kniven mot skinnet och skjut sakta in kniven mellan skinnet och köttet.
  • Vrid kniven så att den är parallell med skärbrädan och med en hand som håller hårt i laxskinnet, använd den andra för att såga igenom laxköttet i motsatt riktning och separera laxskinnet från laxköttet. Se till att inte skära in i köttet för djupt genom att hålla kniven parallellt med skärbrädan, så nära huden som möjligt.

Laxknivar är fantastiska kökshjälpare och om de är högkvalitativa knivar kommer de att tjäna dig i flera år. Tillverkade av förstklassigt rostfritt stål förblir de rostfria och vassa under mycket lång tid. I Kulina hittar du laxknivar av högsta kvalitet från välrenommerade märken som Zwilling och Wüsthof.

Hur tar man hand om sin laxkniv?

Köksknivar är en investering, så om du vill att din laxkniv ska hålla i evigheter, se till att du följer dessa enkla regler för rengöring och förvaring av dina knivar:

  • knivar är ofta diskmaskinssäkra men vi rekommenderar att du rengör kniven för hand eftersom diskmedel kan skada ytan på ett stålblad
  • om en kniv har ett träskaft, lägg den inte i diskmaskinen
  • För att förhindra att trähandtag blir torra, olja in dem regelbundet med linolja eller bivax
  • förvara din laxkniv separat (använd om möjligt ett knivfodral)
  • slipa din kniv regelbundet