För flambering

4 items total
Honungsdoppare INGENIO WOOD K2305814 17,5 cm, Tefal TEFK2305814
Köksfackla, de Buyer
626 kr –11 %
Köksfackla, de Buyer
Lager (10 pcs)
554 kr
DB204000N
Tillbehör för äggpochering, apelsin, Lékué LKE3402900N07U008
Tillbehör för pocherade ägg, set i 2 delar, orange, Lékué LKE3402900N07U009

Flambéing – en imponerande matlagningsteknik

Vad betyder flambé i matlagning?

Flambé är en tillagningsmetod som innebär att man tänder en sprit, till exempel konjak eller rom, för att skapa en explosion av lågor i en het panna. Detta görs ofta för att avsluta rätter som biff, crepes eller bananfodra och görs vanligtvis för att ge lite smak och spektakel till matlagningen.

Kolla in vårt omfattande urval av stektpannor eller universella stekpannor för att välja en perfekt panna för att flambera din maträtt.

Hur flamberar jag en mat?

För att flambera mat behöver du en het panna, en flamberingsfackla eller långskaftad tändare, sprit med hög alkoholhalt som konjak, rom eller whisky och den rätt du vill flambera. Den huvudsakliga allmänna proceduren att följa när du flamberar din maträtt är följande:

  • En stekpanna eller panna ska förvärmas till medelhög värme. Pannan måste vara tillräckligt varm för att omedelbart bränna maten.
  • Spriten bör läggas i pannan och ge en liten stund att värma upp.
  • Håll händerna och ansiktet borta från lågan medan du sakta tänder upp innehållet i pannan.
  • Alkoholen ska fatta eld och brinna upp. Alkoholen bränns snart av och lämnar efter sig en stark smak och doft. Om lågan inte omedelbart tänds, luta pannan försiktigt eller för den närmare lågan så att ångorna kan komma i kontakt med lågan.
  • Tillsätt eventuella andra ingredienser du vill ha i pannan som smör, örter eller kryddor när lågorna har sjunkit och fortsätt sedan tillaga rätten efter önskemål.

Det är viktigt att komma ihåg att flambering kan vara riskabelt om det görs felaktigt, därför är det viktigt att vara försiktig när du använder den här tekniken. Bär ett förkläde och ugnsvantar. Att ha ett lock till hands för att släcka lågorna ifall de går utom kontroll rekommenderas också.